Iskolaorvos:
Dr. Tasnádi Klára

Telefon:
06-1-375-4284

Rendelési idő:
Szerda délelőtt

Konzultációs lehetőség: előzetesen egyeztetett időpontban

 

Védőnő:
Varga Andrea

Telefon:
06-20-256-9815

E-mail:
andivargaa@gmail.com

Rendelési idő:
Páros héten szerda délelőtt / páratlan hét csütörtök délelőtt

 

Orvosi és védőnői tevékenység az iskolában

Kampányoltások:
6. osztályban

 • dTap kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és a pertusszisz (szamárköhögés) megbetegedése ellen véd.
 • MMR kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a kanyaró (morbilli), mumpsz (parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) fertőző betegségek elleni védelmet biztosítja.

7.osztályban

 • Hepatitis B (májgyulladás) elleni kötelező védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 részoltásból áll, ami 6 hónapos különbséggel kerül beadásra. Az oltás alól az mentesül, aki már részesült az oltásban, és ezt oltási könyv bemutatásával igazolni tudja.
 • HPV (human papillóma vírus) elleni, önkéntes, térítésmentes védőoltás. A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában ma már egyértelműen igazolt. Számos kérdés és válasz található a megbetegedéssel és a védőoltással kapcsolatban az www.antsz.hu oldalon. A 12 életévüket betöltött gyermekek szülei, iskolai kampányoltás keretében HPV oltást igényelhetnek gyermeküknek. Az oltás 2 részoltásból áll. Az oltások ütemezése az Országos Epidemiológiai Központ utasítása alapján történik.

Az oltás pontos idejéről és az oltáshoz kapcsolódó tudnivalókról minden esetben, írásban, előzetesen, részletes tájékoztatást küldünk.

Szűrővizsgálatok
Vizsgálatok célja az átlagostól eltérő fejlődés, és a kóros elváltozások korai észlelése. Minden tanévben valamennyi tanuló vizsgálaton esik át. Ennek menetét jogszabály rögzíti.

 • A vizsgálatok az általános belgyógyászati vizsgálaton túl, súly- és magasság mérésre, vérnyomásmérése, a látás és hallás vizsgálatára, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatára, és ortopédiai vizsgálatra terjednek ki.
 • A vizsgálatok eredményéről a szülők írásos értesítést kapnak.
 • Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, az értesítésben szerepel a vizsgálati javaslat. Kérjük, hogy a tanuló, a vizsgálati eredményt az iskolaorvosi rendelőben mutassa be. Fénymásolatot is elfogadunk.
 • Negyedévente tisztasági szűrések is történnek. Fejtetvesség esetén a szülőket írásban értesítjük a szükséges teendőkről.

A védőnő szakmai tevékenységét önállóan látja el, az iskolaorvossal szoros együttműködve. Szűrővizsgálatokat szervez és végez, védőoltásokat készít elő. Egészségnevelő és más az egészségvédelemhez kapcsolódó előadásokat tart, az iskola felkérésére.

A védőnői munkáról rendelkező jogszabályok:

 • 26/1997. (IX. 3.) NM r. az iskola-egészségügyi ellátásról
 • 51/1997. (XII. 18.) NM r. a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról.
 • 18/1998. (VI. 3.) NM r. a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről.

Az orvosi rendelő ajtaja nyitott mind a tanulók, mind a szülők előtt, kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzánk!