2020 decembere: Karácsonyi Jókívánságok
 
2020. november 3.: A könyvtár nyitása
A korábbi évektől eltérően a tankönyvosztás sajátos rendje, az előző félévben elmaradt feladatok elvégzése miatt csak az őszi szünet után sikerült kitárni a könyvtár ajtaját a lelkes olvasók előtt.
A vírushelyzet miatt – mindannyiunk egészségének védelme érdekében – rendkívüli szabályok kerültek bevezetésre:
– A könyvtár méretei miatt rajtam kívül még 5 fő tartózkodhat.
– Maszk használata kötelező, hiszen ugyanolyan közösségi tér, mint pl: a folyosó.
– Belépést követően kérem, a kihelyezett kézfertőtlenítő használatát.
– A gyerekek az Őrjegyet használat után a papírdobozba teszik vissza, hiszen azt fertőtleníteni kell.
– A gyerekek helyett én fogok aláírni a kölcsönző füzetben, hogy ne járjon az aláírós toll kézről-kézre.
– A visszahozott könyvek néhány napig pihentetve lesznek.
 
 
A kialakult helyzet kellemetlenségeit új könyvek kölcsönzésével próbáltam ellensúlyozni:
– Néhány meglévő sorozatunk folyatása.
– A Kaméleon Olvasóklub játékának az előző két tanévben kapott ajándékkönyvei némi átrendezés követően szintén felkerültek a polcokra.
 
 
2020 október közepén: elindult a Kaméleon Olvasóklub
Nagyon örülök, hogy ilyen sokan jelentkezettek idén is (az alsós diákok 20%-a) erre a „játékra”, remélem a kiválasztott részletek elnyerik mindannyiótok tetszését.
A játék négy fordulója során a rövid olvasmányok elolvasását követően könnyen megoldható a feladatlap 1-10 kérdése. A 2-4. évfolyamosok további 5 kérdést kapnak, mely internetes vagy könyvtári kutatómunkát igényel. Valamennyi feladat megoldását követően kérem visszahozni a feladatlapokat a könyvtárba, legkésőbb a feladatlapon feltüntetett határidőre.
A vírushelyzet miatt kérem a szülőket, törekedjenek a kitöltött feladatlapokat mihamarabb visszajuttatni!
A javítás a kiadói javítókulcs alapján történik, majd ezt követően visszaadom a gyerekeknek a lapokat és felviszem a játék honlapjára az elért pontokat. Hiányzás esetén a következő fordulóval együtt teszem meg mindezt.
Olvasásra-játékra fel!

 

 
 
2020. szeptember 30.: A Népmese Napja
„A mesék világa, melyet én bejártam,
színekben pompázó világ.”
(Benedek Elek)
2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság azzal felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, és legyen szeptember 30. a népmese napja. Ez a nap Benedek Elek születésnapja.
Iskolánk régóta nagy becsben tartja népmesekincsünket, odafigyel annak továbbhagyományozására. 2019 szeptemberében kizárólag Benedek Elek mesegyűjtéseiből válogattunk, így emlékezve a 160 éve született nagy mesemondóra. A felolvasott mesékhez csodás illusztrációk készültek, valamint a kiemelt évforduló alkalmából elkészült az iskola mesefája. A színes levelek az osztályok legkedvesebb népmeséinek címét tartalmazták.
2020 szeptemberében az élő hagyomány jegyében mai mesemondónk, Zalka Csenge Virág gyűjtéseiből válogattunk. Kortársaihoz hasonlóan ő is az elmúlt 150 évben felhalmozott, hazai és nemzetközi levéltárakban őrzött népmesékből válogat. A pedagógusok a gyerekek nagy örömére meséltek, majd az alsósok illusztrációiból kiállítás készült.
 
 
2020 augusztus – szeptember: Tankönyvosztás
A lenti képeken az augusztus eleji tankönyvszállítás utáni állapot látszik, idén 3489 db dokumentumot vettünk át a KELLO-tól.
A kiskonyha/technika terem ezt követően nagy munkának adott otthont.
Közösségi szolgálatos gyakorlatukat teljesítő középiskolás diákok segítségével megtörtént az új tartós tankönyvek bevételezése. A pedagógusok augusztus utolsó hetében kapták kézbe új tankönyveiket.
Szeptember első hetében vehették át a szülők a diákok munkafüzeteit, nyelvkönyveit, 1-2. évfolyamon a tankönyveket is. A tanév eleji ismétléseket követően a tanulói tartós tankönyvek is eljutottak „új tulajdonosaikhoz”.
Szinte hihetetlen, hogy már nincs is olyan messze a tartós tankönyvek júniusi leadás a 3-8.évf. számára.